Nao

Schattig mensachtig

Als je wel eens kennis hebt gemaakt met een mensachtige robot, dan is de kans groot dat het een Nao was. Misschien heeft hij een dansje voor je gedaan of je een quiz met je gespeeld. Nao is zo’n zestig centimeter hoog. Hij kan zijn armen en benen bewegen, hij kan praten en luisteren en hij kan zijn omgeving zien. Hij lijkt een eigen karakter te hebben en de meeste mensen die hem zien, vinden hem meteen schattig. Hij is interactief en programmeerbaar.

In 2006 werd Nao ontwikkeld door het Franse bedrijf Aldebaran Robotics. (Hoewel Nao officieel uitgesproken hoort te worden als het Engelse now, spreken Nederlanders trouwens consequent over na-o.) Een Aldebaran-medewerker zei over de ontwikkeling van Nao: “In 2005 begonnen wij als een groep gekken in Parijs met een heel simpel idee: We wilden een robot maken die de wereld zou veranderen.”

Dat is gelukt. Anno 2017 worden meer dan tienduizend Nao’s in meer dan zeventig landen gebruikt als een robot-experimenteerplatform voor scholen, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. De software van Nao kan namelijk eenvoudig worden aangepast en uitgebreid. Het wereldkampioenschap robotvoetbal heeft sinds 2007 zelfs een aparte klasse voor voetballende Nao’s.

Het lichaam van Nao heeft 25 vrijheidsgraden (scharnieren). Elke vrijheidsgraad is een beweging van een bepaald onderdeel van de robot in een bepaalde richting. Nao voelt of hij rechtop staat of ligt. Hij heeft sensoren in zijn hoofd, handen en voeten, vier richtmicrofoons om te horen wat er om hem heen wordt gezegd en hij heeft luidsprekers waardoor hij kan praten of muziek of andere geluiden kan laten horen. Dankzij twee camera’s kan hij in hoge resolutie zijn omgeving zien en ook objecten en vormen herkennen. Via WiFi of ethernet kan hij ook aan het internet worden gekoppeld en zo bijvoorbeeld software-updates ontvangen.

In 2010 kostte een Nao nog zo’n vijftienduizend euro, maar die prijs is snel gedaald tot ongeveer zesduizend euro anno 2017. Voor wie wil experimenteren met een mensachtige robot, is Nao nog steeds de beste optie.