Ava

In de sciencefictionfilm Ex Machina krijgt de Turingtest een nieuwe wending. De vraag in deze film is niet langer of een mens in een chatgesprek een computer van een mens kan onderscheiden (de klassieke Turingtest), maar of een mens bewustzijn aan een androïde robot kan toekennen wetende dat het een robot is. Daarmee wordt het een test voor de mens en niet voor de machine.

De androïde robot die hiervoor in Ex Machina wordt geschapen, heet Ava. Ava wordt gespeeld door de Zweedse actrice Alicia Vikander, die voor haar rol een Golden Globe-nominatie ontving. Ava heeft het figuur van een ballerina en ze loopt ook met de gracieuze passen van een ballerina. Daardoor krijgen haar bewegingen op een merkwaardige manier iets robotisch. Haar gezicht ziet er geheel menselijk uit, maar haar romp, nek, armen en benen zijn deels doorzichtig waardoor Ava ook duidelijk robotische onderdelen heeft.

Ava is gebouwd door de steenrijke Nathan, oprichter van de belangrijkste internetzoekmachine ter wereld. Nathan nodigt softwareprogrammeur Caleb uit om een week lang op zijn afgelegen landgoed te komen logeren. In die week ontwikkelt zich een relatie tussen Caleb en Ava, die Nathan via de overal aanwezige camera’s minutieus bestudeert. Terwijl Nathan steeds meer in zijn nopjes raakt met de reacties die zijn androïde robot in Caleb weet op te roepen, ruikt Ava de vrijheid van de wereld buiten het gebouw waarin ze tot leven werd gewekt. Er ontstaat een driestrijd tussen Ava, Nathan en Caleb.

Terug naar de tijdlijn