Je zou majoor Motoko Kusanagi kunnen zien als de Japanse tegenhanger van RoboCop. Nadat ze als kind dodelijk gewond raakte in een ongeluk, werd ze opgelapt als cyborg, met een cyberbrein in een ‘full-body’ prothese dat haar bovenmenselijke vaardigheden geeft. In het Japan van rond het jaar 2050 werkt ze als veldcommandant bij een anti-terroristische rechtshandhavingsorganisatie.
De titel Ghost in the Shell is afgeleid van het boek The Ghost in the Machine van de Hongaars-Britse schrijver Arthur Koestler, dat gaat over de filosofische vraag hoe het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn. Koestler is van mening dat de geest niet onafhankelijk is van het lichaam, maar dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Ook Ghost in the Shell is een ware mediafranchise geworden, en vooral in Japan buitengewoon succesvol. Na de oorspronkelijke manga-boeken verschenen er door de jaren heen meerdere animatiefilms, tv-series en videogames. In 2017 is er een Amerikaanse live-action film met dezelfde naam verschenen. Ondertussen worden er alweer plannen gemaakt voor een nieuwe Japanse animatieserie.