Maschinenmensch

De machinemens: je kent haar misschien niet, maar ze is zo iconisch dat je zeker weten een hoop dingen kent die op haar geïnspireerd zijn. Het album Die Mensch-Maschine van de Duitse band Kraftwerk bijvoorbeeld, en het stereotype beeld van de gestoorde professor: een man met wild grijs haar en een witte laboratoriumjas die een robot tot leven wekt temidden van een hoop borrelend laboratoriumglaswerk, bliksemende spoelen en allerlei hendels waaraan gezwengeld dient te worden om het hele gebeuren aan te sturen.

Maar dat weet je aan het begin van de film Metropolis van Fritz Lang nog niet. De film gaat over een dystopische toekomst waar het grootste deel van de mensen onder de grond woont en werkt om het leven van de happy few bovengronds gaande te houden. Lang verhaal kort: de gestoorde professor maakt een robot, geïnspireerd op zijn overleden geliefde en tot leven gewekt in evenbeeld van het meisje Maria, in dat typische laboratorium van hem. En dan gaat alles mis, want de machinemens hitst de ondergrondse werkers op tot protest, waardoor alle pompapparatuur stil komt te liggen en de ondergrondse stad dreigt te verdrinken.

Het einde van de film verklappen we niet, want voor de echte robotliefhebber is Metropolis eigenlijk verplichte kost. De film is zo oud dat het auteursrecht is verlopen, en hij is dus gratis online te kijken. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten – en bedenk tijdens het kijken eens hoe vaak je iets herkent.

Terug naar de tijdlijn