Robby the Robot

De film Forbidden Planet speelt zich af rond het jaar 2200. Dr. Edward Morbius en zijn dochter Altaira met hun robot Robby op een verre planeet. Als er een ruimte-expeditie strandt, blijkt er een mysterieus monster op de planeet te wonen.

Robot Robby is een volwaardig personage in de film en levert regelmatig comic relief. Als hij spontaan aanbiedt om tweehonderd liter whisky te maken voor een van de gestrande ruimtereizigers, roept die uit: “Meneer, ik ben heinde en verre geweest in dit sterrenstelsel, maar zo’n begripvolle ziel als u heb ik nog nooit ontmoet!”

Het robotpak waarin een acteur Robby speelde, was buitengewoon geavanceerd en kostte 125.000 dollar in 1956, gelijk aan ruim een miljoen dollar in 2017. Het Robby-pak is een ware filmster geworden: het is later nog voor diverse andere films en tv-series gebruikt, zoals The Invisible Boy, The Addams Family en Lost in Space. Het originele pak is in de jaren zeventig tentoongesteld in Movie World in Californië en is daar door bezoekers zo toegetakeld dat hij tot twee keer toe flink opgelapt moest worden met originele reserveonderdelen. Robby is nu onderdeel van de privé-collectie van regisseur William Malone.

Terug naar de tijdlijn